Defecţiuni generate de memoria RAM

Cea mai simplă de remediat defecţiune generată de memoria RAM este mişcarea acesteia în slot. Aceasta face ca plăcuţa de memorie să facă un contact imperfect cu placa de bază fapt care duce la imposibilitatea pornirii sistemului. De obicei problemele critice cu memoria RAM sunt semnalate de majoritatea plăcilor de bază prin nişte piuituri al căror tipar diferă în funcţie de constructor.

Cu alte cuvinte, dacă încercăm să pornim calculatorul şi acesta refuză să aprindă monitorul, în schimb scoţând nişte sunete atipice unei funcţionări normale este foarte posibil ca memoria RAM să fi păţit ceva şi cel mai probabil să se fi mişcat în slot.

Pentru a remedia defecţiunea trebuie să avem la îndemână o şurubelniţă stea, o pensulă şi eventual un aspirator preferabil care suflă. Desfacem carcasa laterală cu ajutorul şurubelniţei, de regulă este prinsă în două şuruburi, astfel încât să avem acces la placa de bază pe partea cu componentele. Scoatem cu grijă plăcuţa sau plăcuţele RAM având în vedere faptul că acestea sunt fixate în locaşul lor de nişte siguranţe, mai pe româneşte nişte "cleme" dispuse la extremităţile plăcuţei. Aceste "cleme" se împing spre exterior cu degetele şi memoria ar trebui să sară. Dacă în jurul slotului memoriei este praf se îndepărtează cu ajutorul pensulei, mai mult dacă avem la îndemână putem utiliza aspiratorul pentru îndepărtarea prafului din locurile greu accesibile. Dacă este praf pe plăcuţa de memorie se curăţă şi aceasta cu ajutorul pensulei. ATENŢIE! Nu folosiţi detergenţi pentru a curăţa componentele. Se reintroduc memoriile în slot. Aici aveţi grijă la faptul că geometria memoriei o face să nu intre oricum. Cel mai bine e să memorăm poziţia în care le-am scos. ATENŢIE! nu apăsaţi foarte tare pentru că există pericolul să se rupă placa de bază. Se pun clemele în poziţia iniţială, se montează capacul şi gata îi dăm gaz. Dacă nici acum nu porneşte se verifică corectitudinea poziţionării memoriilor. Dacă după ce am verificat şi acestea sunt montate corect tot nu porneşte e nasol dar nu disperaţi.

Aveţi două plăcuţe de memorie - este posibil ca una din ele să fie defectă. Se testează pe rând cu câte o plăcuţă de RAM.

Aveţi o singură plăcuţă de memorie - ups.... - împrumutaţi o memorie identică de la un prieten şi testaţi cu ea.

Trebuie să ştiţi că un defect parţial al memoriei RAM, cu toate că sistemul porneşte, poate genera funcţionări anormale ale acestuia. Programe care funcţionează haotic sau nu se instalează, erori la copierea fişierelor, restartări fără motiv frecvente etc. Sunt multe aplicaţii utilitare care pot testa starea de sănătate a memoriei. Dacă sistemul dumneavoastră se comportă astfel totuşi este bine să faceţi ce a fost povestit mai sus, adică să curăţaţi calculatorul de praf şi să reaşezaţi memoria în slot, dacă asta nu rezolvă nimic atunci înainte de a trece la înlocuirea memoriei este bine să o testăm cu un astfel de program. Doar nu vrem să cumpărăm memorie şi de fapt să fie defect hard disk-ul sau unitatea optică.


Read Users' Comments (5)

5 Response to "Defecţiuni generate de memoria RAM"

  1. Unknown says:
    11 august 2014 la 14:33
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
  2. Unknown says:
    11 august 2014 la 14:43

    Va roog frumos ,, ajutati-ma si pe mine ,,, Deci! Am doua placute de ram fiecare de cate 1gb ddr2 si am observat ca pc-ul meu isi dadea bluescreen si restart! Si am constatat ca problema o cauza una dintre placutele de ram [ am imprumutat inca o placuta de ram de la un prieten si asa am constatat ca e de vina una dintre placutele de ram] Va rog muuuuulllt de tot daca puteti sa ma ajutati spunandu-mi cum sa o repar sau daca puteti sa imi dati un sfat ! Va rooog!!!

  3. Unknown says:
    12 august 2018 la 03:58

    Blood Placutele ram nu mai pot fi reparate acestea nu o sa tina o vesnicie pentru ca ele fiind incarcate cu date zi de zi ai sansa sa se defecteze mult mai repede . Daca ai o placuta cumparata noua durata acesteia de viata nu va tine mai mult de 3-4 ani duar pentru Jocuri dar daca o folosesti pc-ul duar pt lucru pe internet sau pentru serviciu aceasta placuta ram va tine intre 5-8 ani,daca placuta este mai veche aceasta nu va tine mai mult de 1-2 ani pt jocuri ,iar daca o folosesti pt serviciu va tine cam 3 ani

  4. Unknown says:
    12 august 2018 la 03:59

    Blood singura cale este sa cumperi o placuta ram noua pt ca nu exista vre-o modalitate de a repara o placuta ram .Bafta

  5. Unknown says:
    3 decembrie 2018 la 17:16

    la fel am patit si eu am avut un desktop care facea la fel dadea rateuri se restarta singur dupa cateva verificari am descoperit cauza o placuta nu mai mergea

Trimiteți un comentariu