Unitatea centrală (memoria RAM)
Memoria RAM (Random Access Memory - Memorie cu Acces Aleator) reprezintă memoria de lucru a calculatorului. Aceasta este o memorie care poate fi atât scrisă cât şi citită.
Dar mai precis ce face totuşi RAM-ul şi de ce e bine să fie cât mai mare?
În momentul pornirii calculatorului, o parte din aplicaţiile stocate pe harddisk trec în memoria RAM deoarece timpul de accesare al acesteia este mult mai mic decât timpul de accesare al harddisk-ului. În momentul când utilizatorul cere o resursă care nu se află stocată în RAM, sistemul accesează harddisk-ul şi încarcă datele dorite în RAM pentru a se lucra cu ele. Memoria RAM este volatilă, adică atunci când oprim calculatorul ea uită tot de aceea la pornirea PC-ului este nevoie de un timp în care să se încarce datele necesare începerii lucrului.
De ce este bine ca memoria RAM să fie cât mai mare? simplu, cu cât e mai mare cu atât mai multe date sunt încărcate în ea şi sistemul trebuie să facă mai puţine curse pe harddisk pentru a actualiza conţinutul memoriei, deci sistemul funcţionează mai eficient.
Dealungul timpului în construcţia calculatoarelor au fost folosite mai multe tipuri de memorie RAM. În articolul de faţă o să le amintim doar pe cele mai recente.
SDRAM - cum este cunoscută de cei mai mulţi are de fapt numele complet de SDR SDRAM (Single Data Rate Synchronous dynamic random access memory)
Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează memoria RAM trebuie făcută o paranteză în care să menţionăm că orice circuit logic funcţionează în baza unui tact de ceas, tact care are un front crescător şi unul descrescător. Astfel transferul de date în cazul memoriei SDRAM se face per ciclu de ceas (un ciclu de ceas include atât un front crescător cât şi unul descrescător).
Astfel de memorii le găsim tot mai rar în ziua de azi în calculatoare mai vechi de 15 ani.
DDRAM - sau mai corect DDR SDRAM (Double Data Rate synchronous dynamic random access memory), un tip mai recent de memorie RAM, realizează transferul de date atât pe frontul ascendent cât şi pe cel descendent al semnalului de ceas.
DDR 2 sau DDR 2 SDRAM este cel mai recent tip de memorie. Aceasta funcţionează la dublul frecvenţei ceasului ceea ce duce la patru transferuri de date per ciclu de ceas.
Înainte de a upgrada memoria calculatorului dumneavoastră trebuie ştiut ce fel de memorie foloseşte placa de bază. Tipurile de memorii menţionate mai sus nu sunt interschimbabile datorită caracteristicilor diferite şi geometriei unice a acestora care face imposibilă montarea pe o placă de bază care suportă un tip diferit de memorie.
11 august 2014 la 15:00
Va roog frumos ,, ajutati-ma si pe mine ,,, Deci! Am doua placute de ram fiecare de cate 1gb ddr2 si am observat ca pc-ul meu isi dadea bluescreen si restart! Si am constatat ca problema o cauza una dintre placutele de ram [ am imprumutat inca o placuta de ram de la un prieten si asa am constatat ca e de vina una dintre placutele de ram] Va rog muuuuulllt de tot daca puteti sa ma ajutati spunandu-mi cum sa o repar sau daca puteti sa imi dati un sfat ! V