Unitatea centrală (placa de bază şi procesorul)

Dacă procesorul este creierul calculatorului atunci placa de bază este coloana vertebrală de aceea am ales să le tratez împreună.

Procesorul este, poate, cea mai importantă componentă a unui calculator, loc unde au loc cele mai multe calculaţii logice. Procesorul (prescurtarea de la microprocesor) mai este numit şi CPU (central processing unit) sau Unitatea Centrală de Procesare. Acesta este cel mai important determinant al performanţei unui calculator, celelalte componente nu fac altceva decât să-l ajute pe acesta să atingă performanţe maxime.   

Procesorul este montat pe placa de bază într-un locaş numit socket, de aceea tipul de procesor dorit determină alegerea plăcii de bază. La ora actuală avem doi mari fabricanţi de procesoare:

  • AMD (Advanced Micro Devices) 
  • INTEL

Exemple de soket-uri şi procesoare AMD: Sempron 3400+ cu socket AM2, Athlon 64 2700Mhz cu socket AM2.

În imagini sunt un socket AM2 şi procesorul AMD Athlon 64.




Exemple de socket-uri şi procesoare Intel: INTEL CELERON 420 1.6 GHz cu socket LGA 775, INTEL PENTIUM DUAL CORE E5200 cu socket LGA 775, INTEL CORE I5 750 cu socket LGA 1156. În imagini sunt arătate un socket LGA 775 şi un procesor Intel Core 2 Duo.





Caracteristicile cele mai importante care definesc un procesor şi de care trebuie să ţinem seama la achiziţionarea unuia sunt:

  1. socket-ul - trebuie ştiut că nu putem cumpăra un procesor cu un socket şi să îl montăm la o placă de bază cu un alt socket. De aceea înainte de a achiziţiona procesorul trebuie să consultăm documentaţia plăcii de bază.
  2. Frecvenţa de lucru - aceasta se măsoară în MHz (megaherţi) şi normal cu cât e mai mare cu atât e mai performant procesorul dar şi mai scump.
  3. L2 cache - memoria cache (se pronunţă cheş) de nivel doi, măsurată în KB (kilobyte pronunţat kilobait) care de asemenea cu cât e mai mare cu atât e mai bine. 

Procesorul în funcţionare se încălzeşte iar pentru aşi păstra performanţele nu trebuie să depăşească o anumită temperatură. Acest lucru este îndeplinit de cooler (pronunţat culer). Cooler-ul este un dispozitiv alcătuit dintr-un radiator de aluminiu sau cupru de diferite forme şi dimensiuni pe care este montat un ventilator. Acesta are rolul de a prelua temperatura de la procesor şi a o disipa în mediul înconjurător. La procesoarele mai vechi acest cooler nu avea ventilator şi se numea cooler pasiv, deoarece lucrând la frecvenţe mai mici acestea nu se încălzeau foarte tare. 

În comerţ procesoarele se vând atât fără cooler, cât şi cu cooler (box). Acesta este un alt amănunt de care trebuie să ţinem seama atunci când cumpărăm un procesor.

După cum am spus mai sus placa de bază este coloana vertebrală a unui calculator. Placa de bază conţine conectori pentru ataşarea diferitelor dispozitive cum ar fi procesorul, memorii, placă video, harddisk, dvd-rom etc. Scopul plăcii de bază este de a furniza mijloace pentru ca celelalte componente să interacţioneze între ele.  


Referiri la conectorii de pe placa de bază o să mai fac în cadrul celorlalte articole. 

Read Users' Comments (2)

2 Response to "Unitatea centrală (placa de bază şi procesorul)"

  1. Anonim Says:
    3 octombrie 2012 la 04:51

    policam(punct)ro

  2. Anonim Says:
    28 octombrie 2012 la 08:45

    buna amun calculator cand apas pe butonul de pornire nu sa porneste din truna traba sa l opresc de chteva ori si sal pornesc cei baiul la el

Trimiteți un comentariu