Unitatea centrală (carcasa şi sursa)

Până acum am aflat dacă nu ştiam deja că unitatea centrală este răspunzătoare de tot ce vedem pe monitor, auzim în boxe, sau apare imprimat pe hârtie de către imprimantă. Dar să vedem ce se află în interiorul cutiei magice

Carcasa este, normal, locul unde sălăşluiesc toate celelalte componente. De multe ori carcasa este vândută de magazinele de specialitate împreună cu sursa de alimentare dar asta nu este o regulă, aşa că, dacă dorim să cumpărăm o carcasă trebuie să ne asigurăm că aceasta are şi sursa de alimentare sau, în caz contrar, va trebui să o cumpărăm separat şi pe aceasta. Pe carcasă avem montate butoanele de pornire şi reset cât şi led-urile de stare şi activitate harddisk. Carcasa este special compartimentată pentru a asigura montarea celorlalte componente.


Sursa este cea care alimentează toate componentele unităţii centrale. Avem două categorii mari de surse şi anume AT şi ATX. Sursele de tip AT au propulsat calculatoare de generaţie mai veche şi se disting prin mufele care alimentează placa de bază cu energie, cât şi prin butonul cu reţinere conectat direct la sursă. Sursele AT alimentează majoritatea calculatoarelor de azi şi se deosebesc de cele AT prin conectorul cu care se alimentează placa de bază şi prin absenţa butonului cu reţinere, pornirea sursei se face de către placa de bază.

Funcţional sursele ATX şi AT se deosebesc prin comportamentul la oprirea calculatorului şi anume: la calculatoarele cu sursă AT, în momentul opririi calculatorului apare un mesaj pe monitor care ne indică momentul în care putem apăsa butonul pentru a opri calculatorul. La cele ATX oprirea calculatorului se face doar din comanda shut down a sistemului de operare fără a mai apăsa nici un buton, acesta folosindu-se doar pentru pornirea sistemului. 

De vreme ce surse AT nu mai găsim în mod uzual în continuare o să vorbim numai de sursele ATX. Mai jos sunt conectorii pe care îi găsim la o sursă ATX.

În imagine avem mufa care alimentează placa de bază. Datorită geometriei sale face mufa imposibil de introdus intr-o poziţie greşită. ATENŢIE! Nici una din mufele de alimentare ale sursei nu se introduc în dispozitive cu aceasta sub tensiune deoarece poate duce la defectarea componentelor alimentate.


Un alt conector care alimentează unele plăci de bază este următorul. Acesta furnizează 12V pentru procesor, mai este numit şi P4 deoarece a fost folosit pentru prima dată la plăcile de bază echipate cu procesoare Pentium 4. Regula geometriei este valabilă şi aici.









În continuare arătăm conectorul prin care se alimentează harddisk-urile şi unităţile optice. Acesta mai este numit şi molex, transferat de la standardul AT. La fel ca şi anteriorul datorită geometriei nu se poate introduce greşit.

Şi ultimul conector este cel care alimentează unitatea de floppy disk. Aceeaşi poveste cu regula geometriei se aplică şi aici.


Read Users' Comments (3)

3 Response to "Unitatea centrală (carcasa şi sursa)"

  1. Anonim Says:
    1 ianuarie 2013 la 15:08

    Hi Dear, are you genuinely visiting this web page on
    a regular basis, if so then you will absolutely take good experience.
    Feel free to visit my weblog ; cheap dr. dre pro headphones online

  2. Anonim Says:
    17 ianuarie 2013 la 04:57

    My brother suggested I might like this web site. He was totally right.
    This post actually made my day. You can not imagine simply how much
    time I had spent for this info! Thanks!
    my site - Luis Souto ecommerce projects handled accessori nautici

  3. Sebastian Ionut says:
    19 octombrie 2015 la 01:08

    Salut! Imi poti sugera de unde pot cumpara un buton de pornire pentru unitate? Mi-am construit o unitate, insa nu reusesc sa gasesc un buton de pornire precum cele deja montate pe carcase....

    Multumesc,
    Sebastian

Trimiteți un comentariu