Calculatorul se restartează!

Mulţi utilizatori de calculatoare s-au plâns nu de puţine ori că sistemul lor se restartează fără motiv.
Acest simptom poate avea numeroase cauze iar acest articol îşi propune să lămurească măcar câteva dintre ele.
Prima dată trebuie să diagnosticăm cauza care se află la baza acestei nefericite întâmplări.  Pentru început trebuie să dezactivăm restartul automat. Sistemul de operare Windows XP la întâlnirea unei probleme are posibilitatea să se restarteze automat. Dacă problema nu a fost îndepărtată atunci o să avem o serie infinită de restartări. Marea problemă este că aceste restartări automate ne împiedică să diagnosticăm problema. Cum le dezactivăm? Restartăm sistemul de la buton (sau oprim şi pornim calculatorul dacă acesta nu este prevăzut cu un buton de restart) şi apăsăm tasta F8. O să avem o listă. De acolo selectăm Disable automatic restart on system failure. În modul acesta calculatorul nu se mai restartează şi reuşim să vedem problema care ni se afişează pe un ecran de un albastru aprins. Aşa numitul BSOD sau Blue Screen of Death. Cele mai frecvente erori afişate sunt irql not less or equal şi unmountable_boot_volume. Prima are la cauze în majoritatea covârşitoare a cazurilor memoria RAM iar a doua un harddisk cu probleme.

După această paranteză vreau să luăm la liniuţă cauzele care pot genera restartul fără motiv al calculatorului dumneavoastră:
    1. Memoria RAM. Fie s-a mişcat în slot fie este defectă.
SOLUŢIE: Puteţi citi aici un articol despre defecţiunile generate de memoria RAM.
    2. Harddisk-ul. Fie este defect fizic, fie sistemul de fişiere a avut de suferit.
SOLUŢIE: Se înlocuieşte harddisk-ul, se repară sistemul de fişiere.
    3. Sursa defectă care nu mai poate oferi nivelele de curent şi tensiune necesare funcţionării normale a componentelor calculatorului. Posibil condensatori uscaţi sau sursa este de putere mică.
SOLUŢIE: Se înlocuiesc condensatorii uscaţi (cel mai bine ar fi să apelaţi la un electronist asta dacă nu sunteţi dumneavoastră unul), se înlocuieşte sursa.
SFAT: Bine ar fi să luaţi sursa defectă cu dumneavostră la un magazin de profil pentru a cumpăra ce trebuie!
    4. Procesorul se supraincălzeşte. În cazul unui cooler defect sau a unui radiator îmbâcsit cu praf se poate supraîncălzi procesorul, de aceea sistemul pentru a proteja componenta se restartează sau se opreşte.
SOLUŢIE: Se curăţă de praf radiatorul şi ventilatorul de pe acesta, se gresează ventilatorul, eventual se înlocuieşte ventilatorul.
SFAT: Asta este o operaţiune destul de delicată aşa că dacă nu aveţi idee de ce faceţi lăsaţi pe cineva mai îndemânatic să se ocupe!
    5. Calculatorul este infectat cu viruşi.
SOLUŢIE: Dezinfectare cu un ativirus dacă PC-ul mai reuşeşte să pornească sau un antivirus special care poate fi încărcat de pe o disketă, stick usb, CD bootabil.
ATENŢIE: Devirusarea calculatoarelor de multe ori nu se soldează cu succes. Dacă infecţia virală este foarte pronunţată atunci cel mai bine este să se salveze datele preţioase şi să se reinstaleze sistemul de operare.

Read Users' Comments (28)

28 Response to "Calculatorul se restartează!"

  1. Concurs copiat.ro says:
    1 decembrie 2010 la 15:13

    Ne scuzati pentru deranj. Va contactam in legatura cu concursul desfasurat pe site-ul nostru si va invitam sa participati. Va multumim anticipat.

  2. Anonim Says:
    7 februarie 2011 la 10:25

    Eu unul nu am functie pentru tasta F8 in momentul in care aprind calculatorul ci F12(boot menu), F9 si DEL... am intrat in celelate 2 si am gasit doar detalii despre temperatura calculatorului, parole si alte chestii... nimic in legatura cu Disable automatic restart on system failure. Ma puteti ajuta cu ceva indicatii? Multumesc anticipat!

  3. Catalin says:
    7 februarie 2011 la 10:32

    Tasta F8 nu este listata la pornirea computerului pentru ca nu are legatura cu BIOS-ul PC-ului. Dupa ce porniti PC-ul de la buton apasati succesiv tasta F8 si o sa intre in meniul de depanare al sistemului de operare (valabil pentru sistemele de operare Windows), asta daca defectiunea sistemului de operare sau a unei piese hardware nu impiedica.

  4. Anonim Says:
    23 noiembrie 2012 la 14:29

    buna mie mi se restarteaza cand vreau sa intru pe net ce pot face,ajuta ma te rog,multumesc

  5. Anonim Says:
    5 decembrie 2012 la 04:33

    Ba ce naiba ma....cu atata deasta.........Trebuie sa schimbi windows sau ram sau chiar programele de la windows ce naiba de ce .....Nu mai intrati pe asta ca e de tot cacatu....

  6. Anonim Says:
    14 decembrie 2012 la 10:41

    salut.Am un calc cu un procesor athlon II x3 450 8 giga ram video dt430 1g 128 bit sursa de 450W si o placa de baza asrock, cand ma joc am problema se se incalzeste placa de baza,video,rami,cipsetul inafara de procesor pana sa a dat ortu popi placa de baza a cedat prima am cumparat alta placa de baza un asus tot aceiasi problema , am schimbat procesorul un FX x6 6300 sixcore acu am o problema mai mare se incalzeste tot da restart daca ma joc.am si eu dubiu e de la sursa ca e prea mica pt asemenea calc? ...va rog ajutati-ma si pe mine cineva cu un ras?

  7. Unknown says:
    10 ianuarie 2013 la 18:36

    La mine de cate ori se restarteaza, imi apare un scris albastru, radiatorul de pe procesor este curat, rami i-am incercat pe rand , am 4 gb, 2 placute de cate 2gb, daca scot una dintre ele, cand trebuie sa intre in windows se restarteaza, le-a incercat pe amin2 pe rand,amin2 placutele sunt bune, de la ce poate sa mai fie? va rog frumos daca se poate sa imi spuneti si mie , placa de baza este asrok, model :GA-VM900M, imeil: yonut_oly9@yahoo.com

  8. Unknown says:
    19 ianuarie 2013 la 05:36

    Am gasit si motivul, era de la windoes 7, nu suporta pe 64biti.....din cauza asta se restarta

  9. Anonim Says:
    16 martie 2013 la 07:59

    eu am o problema.nu e cine stie ce calculator dar merge am un procesor de 1.3 , aproape 2 gb rami, placa de baza amd. La un timp se restarteaza, procesorul ruleaza la maxim cand am un browser pornit, iar daca pornesc mai multe , nu se restarteaza atunci,ci peste vro 20-30 min. Va rog seriozitate

  10. Anonim Says:
    17 martie 2013 la 12:07

    Si eu am patit. Sursa este de vina. Este prea slaba pentru consumul PC-ului.

  11. Anonim Says:
    17 martie 2013 la 12:09

    Si eu am patit. Sursa este de vina. Este prea slaba pentru consumul PC-ului. Pentru Ionut Adrian.

  12. Anonim Says:
    17 martie 2013 la 12:15

    Cand se restarteaza si apare scris alb pe fond albastru (nu cred sa fie invers)si ramane blocat, fara dubii ...sursa este slaba si nu duce consumul. In celelalta cazuri de restartare, porneste cel putin biosul.

  13. Unknown says:
    31 iulie 2013 la 23:32

    Salut ! Am avut si eu problema cu restartul pc-ului Am avut Windows 7 x32 totul mergea oke ,iar intr o zi a inceput porcaria asta.M-am gandit prima data ca sunt virusi desi aveam un antivirus foarte bun, dar am hotarat sa schimbwindows si sa sterg tot : acum rulez windows 7 x64 si se itampla aceeasi problema :) Ce ma sfatuiti ?

  14. Catalin says:
    1 august 2013 la 00:30

    In primul rand dezactiveaza restartarea automata la crash-ul sistemului, sa vedem ecranul albastru ce eroare arata. Pentru asta urmeaza pasii de aici: http://pcsupport.about.com/od/windows7/ht/automatic-restart-windows-7.htm

    Oricum cred ca trebuie sa verifi in ordine: temperatura procesorului, test la memoria RAM, eventual o reasezare in slot, sursa de alimentare, poti incerca cu una mai puternica.

    Dar ma intereseaza continutul ecranului albastru, poate ii poti face o fotografie si apoi o incarci pe un site de sharing foto dupa care pui link-ul aici.

  15. morenalike says:
    10 august 2013 la 06:44

    Buna!am o problema cu calculatorul,mi se restarteaza atunci cand se incalzeste.Ventilatorul de la sursa nu mai mergea si l-am inlocuit dar nicio schimbare tot se restarteaza,Cateva detalii despre calculator:am procesor:intel cpu 3.20 Ghz,memorie 1024 mb ram,placa video Nvidia 8 bit VGA 128 Mb
    sursa 230 V.temperatura este system:42,cpu:49,aux:45,hd0:46,temp 1:48
    am verificat cu memtest placa de memorie si nu a dat nicio eroare. cand se restarteaza scrie:irql not less or equal.(sper ca am scris bine,nu prea ma pricep la calculatoare).

  16. Catalin says:
    10 august 2013 la 10:25

    Daca eroarea aparuta este irq not less or equal mai mult ca sigur este o problema de memorie RAM, uneori memtest-ul se mai inseala. Daca acei 1024 MB de RAM sunt formati din doua placute de 512 MB incearca sa scoti una si sa testezi functionalitatea cu cealalta singura, daca sistemul este tot instabil incearca cu cealalta. Posibil ca memoria RAM sa faca figuri cand se incalzeste, am patit si eu, atunci ruleaza memtest-ul dupa ce PC-ul a functionat ceva timp.

    P.S.: Daca spui ca ventilatorul de la sursa nu a functionat o perioada posibil sa fie ceva si de la sursa, dar putin probabil.

  17. Unknown says:
    12 noiembrie 2013 la 05:23

    Buna,mie cand aprind calculatorul nu merge cate-o data

  18. Unknown says:
    12 noiembrie 2013 la 05:25

    Mi se aprinde greu calculatorul can scrie welcome

  19. eugolt says:
    26 septembrie 2014 la 12:37

    Pornesc calculatorul,functioneaza citeva zeci de secunde cind apare un flash albastru in care scrie ceva dar nu apuc sa vad ca se restarteaza si asta face mereu adica o ia de la inceput pina la flash si iar restart.Nu am floppy disk pe el si am dezinstalat floppy din BIOS.Am dezinstalat si in safe mode automatic restart on sistem failure.Calculatorule ste: AMD 2200 GHz, 1500 RAM, OS Windows XP.Poate cineva sa ma ajute? Multumesc anticipat

  20. eugolt says:
    15 octombrie 2014 la 07:43

    Mai scriu inca odata.Am rezolvat cu calculatorul la servis.Am dat 90 roni si gata a doua zi.Au zis ca placuta de RAM (una din 3)era defecta le-am zis ca am incercat si eu cu cite una de mai multe ori si nimic.Apoi au zis ca ar fi defect si primul slot(locas)Si au pus in celelalte doua placutele bune.Mai am o nedumerire:PC-ul este un atlon pe acte cind l-am cumparat scria ca este de 2200 GHz cind caut in sistem i-l gasesc de 1090 GHz.Au zis ca asa a procedat fabricantul dar tot de 1800-2200 este Ce parere aveti?Multumesc pentru raspuns,astept.

  21. 5supercinque says:
    21 februarie 2015 la 06:17

    Buna ziua am urmat pasii indicati,dar nu a aparut nici unul din cele 2mesaje,a aparut urmatorul mesaj:stop:c0000021a(fatal system error) the windows subsystem system process terminated unexpectedly with a status of 0xc000005,puteti sa ma ajutati? Multumesc

  22. Unknown says:
    29 martie 2015 la 13:36

    eu cand ii dau Shut down se reseteaza singur ..Poate cineva sa ma ajute? Multumesc anticipat

  23. Unknown says:
    17 noiembrie 2015 la 04:45

    mie imi apare problema de hardwere si softwere, o fi dela windows?

  24. Unknown says:
    19 decembrie 2015 la 10:00

    Buna treaba cu sursa de alimentare!!!ce e original e mai bun ca falsurile chinezesti!

  25. Unknown says:
    10 aprilie 2016 la 09:08

    Eu cand intru pe un joc si ma joc maxim 20 de minute, imi apare ecranul negru, scrie pe el Power Saving Mode si se restarteaza, va rog ajutati-ma.

  26. Unknown says:
    8 octombrie 2016 la 02:27

    Buna ziua,am o problema cu pc-ul.Acesta porneste,iar dupa putin timp monitorul se inchide si se aude un sunet ciudat de la boxe.Dupa cateva secunde pc-ul isi da restart.Ce sa fac?
    Pc: i7 6700K 4.0GHz box
    Placa video ASUS GeForce GTX 560ti 1GB GDDR5 128-biti
    Placa de baza ASUS Z170-A
    HyperX Fury Black 8GB DDR4 2666MHz
    SSD Samsung 850 EVO 120GB
    Hard disk WD Blue 1TB 7200 RPM 64MB
    Sursa Sirtec - High Power Direct12 BRONZE 850W
    Cooler Deepcool GAMMAXX 300
    Carcasa Phanteks Eclipse P400 Window Black

  27. Aztekus says:
    18 noiembrie 2016 la 05:02

    Salut! Am un sistem ceva mai vechi care sta degeaba si m-am gandit sa-l refolosesc doar ca are o problema care sincer..nu-mi dau seama de la ce ar putea fi.
    Deci el e un P4 de 3,06Ghz, 2GB RAM ( doua placute 1-1 ), HDD 500gb, placa nVidia GeForce 7100GS
    Problema: primul caz- il deschid, ajunge la fereastra unde se incarca windows-ul ( cum este la Windows 7 ), doar ca nu ajunge sa se imbine toate cele 4 culori sa formeze fereastra si se blocheaza. Ii dau restart
    Al doilea caz- dupa restartul de la cazul I nu mai porneste la modul ca se restarteaza continuu.. nu apuc sa fac absolut nimic deoarece nu am nicio functie activa..doar se reseteaza( tin sa mentionez ca windows-ul a fost reinstalat si este curat- am reinstalat din cauza ca pe atunci se bloca doar cand il foloseam- un joc, un film s.a.m.d- dupa reinstalarea windows-ului a inceput sa faca cum am spus mai sus si l-am lasat asa o perioada buna de timp.
    Vreo solutie/sfat ceva? astept cu mare placere.

  28. Anonim Says:
    10 februarie 2017 la 07:20

    Am in PC doua harduri SSD si HDD.
    Nici pe unul din harduri nu-mi lasa instalarea Windows 10(am incercat 3 DVD cu aceasta distributie,Dvd care toate cu diverse ocazii eu le-am mai folosit).
    Porneste bootarea,cand ajunge la: "Windows trebuie sa reporneasca pt.a continua"mie ledul monitorului si a calculatorului imi palpaie intr-una,pc functioneaza,tot restart a ramas sa faca.Am incercat si cu deconectarea"fizica"pe rand a hardurilor.
    Pe ambele harduri pot instala Windows 7.
    Am facut actualizare Bios.A fost v1.0.0,acum am v1.4.0.
    Nu s-a schimbat nimic.

    Eu descarc Windows 7,8,10 de aici :
    https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10

    https://www.heidoc.net/joomla/technology-science/microsoft/67-microsoft-windows-and-office-iso-download-tool

    Stiti vreun alt link de incredere ? Ma tot gandesc ca poate pe acest calculator il
    deranjeaza ceva.Ce am eu momentan merg toate pe laptop.

    Optiuni de bootare imi da: UEFI si UEFI+Legacy.Eu am setat intotdeauna
    UEFI+Legacy.Cu UEFI n-am lucrat,nu prea stiu ce sa-i fac.Pe acest calculator a mai fost instalat Windows 10,atunci de ce s-a instalat si acum nu vrea ?

Trimiteți un comentariu